Even voorstellen als

... BOERIN

Samen met mijn echtgenoot Alfons en zoon Bart zit ik in maatschap van ons melkveebedrijf. Onze veestapel bestaat 120 koeien en 60 stuks jongvee, die allemaal  zijn geboren en opgefokt op ons eigen bedrijf. In 2018 is mijn man gestart met zijn baan als vrachtwagenchauffeur elders, sindsdien run ik het samen met onze zoon.

In 2014 hebben wij een nieuwe stal gebouwd, waarbij we zijn overgestapt van een traditionele melkstal naar een bedrijf met twee melkrobots. Deze keuze faciliteert ons door niet langer vast te zitten aan vaste melktijden en is de lichamelijke belasting afgenomen. Persoonlijk vind ik het mooiste aspect aan melken met melkrobots, dat de koeien zelf bepalen wanneer en hoe vaak ze gemolken worden. Hierdoor heerst er rust en regelmaat in de stal. Twee vitale aspecten voor een gezond leef- en werkklimaat, voor zowel koe als boer.

"Maak kennis met het boerenleven"

Momenteel is er veel gaande in onze samenleving, in de wereld. Spanningen en druk in allerlei lagen nemen toe. In het verleden was het aantal mensen dat opgroeide in een landelijke omgeving groter. Er was altijd wel een familielid dat een functie had die te maken met de agrarische sector. Hierdoor was er ook veel meer kennis over onze mooie agrarische sector, onder de burgers. Door het dalen van de aantal agrarische bedrijven neemt ook de algemene kennis over de agrarische sector in groot tempo af. 

 Ik maak mij zorgen om het feit dat er steeds meer burgers totaal niet meer op de hoogte zijn, onder welke omstandigheden dat alle agrarische bedrijven moeten ondernemen. Hierdoor worden er door verschillende groeperingen (actiegroepen) veel verkeerde en onjuiste feiten naar buiten gebracht. Deze informatie verspreid zich tegenwoordig heel erg snel door de mogelijkheden met de sociale media. Dit geeft weer de aanleiding dat andere mensen deze onjuiste informatie gaan delen zonder dat ze op de hoogte zijn of het gedeelde bericht wel klopt.

De laatste tijd heb ik enkele groepen een rondleiding mogen geven op ons bedrijf. Tijdens zo'n rondleiding komen er vragen van de bezoekers en krijgen wij de mogelijkheid om inzicht te geven en leuke discussies met de bezoekers te hebben. Dit geeft mij veel voldoening. Ik ben benieuwd wie ik nog meer mag verwelkomen.

'Onbekend maakt onbemind'

Oftewel: men kan niet houden van wat men niet kent. Hier zie ik graag verandering in betreffende onze sector. 

Wil je een rondleiding over ons erf, neem hier dan contact op met mij. Wij zijn omringd door verschillende wandel- en fietsroutes. Leuk te combineren met een bezoek aan natuurpark de Leemputten of het dichtbijgelegen Duitse natuurgebied, 'Zwillbrocker Venn'. Welkom in het Achterhoekse landschap, vlakbij de Duitse grens.